12-15/06/24 Hradec Králové
Park 360

Láska prochází žaludkem. I ta k naší planetě, přírodě, lidem. Každý rok pečlivě vybíráme bistra, stánky, kavárny a mobilní kuchyně, které na Rock for People se svou nabídkou vystoupí. Vedle pestrosti, kvality surovin a skvělého servisu do výběru stále více vstupují další klíčové parametry, jako je snižování uhlíkové stopy nebo bio kvalita. Zároveň šetrnost a postupný přechod na bezodpadový model. Nebude to hned, ale máme cíl, plány a v tomto případě můžeme i naznačovat!

Buďte součástí naší gastro (r)evoluce – svými objednávkami, zpětnou vazbou nebo tříděním odpadu.

Info, pokud nemáte čas číst:
Rozšiřujeme nabídku bezmasých a rostlinných jídel. Zvyšujeme podíl lokálních dodavatelů z regionu. Do zálohovaných Nicknack kelímků dostanete pivo, limo, sodu, teplé nápoje i míchané drinky. Jídlo vám naservírují do kompostovatelného nádobí. V rámci areálu, gastro provozu, kempu, backstage a zázemí areálu třídíme 17 typů odpadu. Máme vlastní gastro pravidla.

Pokud chcete znát i detaily:

1/ Rozšiřujeme nabídku bezmasých a rostlinných jídel.
Za produkcí masa stojí velká spotřeba vody, energií a emise skleníkových plynů. Také deforestace neboli odlesňování, aby bylo možné pěstovat krmné plodiny pro hospodářská zvířata. Klimatická stopa produkce rostlin je nižší (ideálně když k nám neletí přes půl zeměkoule). Například místo pěstování sóji, která naplní žaludky krav, může být přímo určená pro lidi, tedy bez zvířecího mezistupně. Proto pro snižování klimatické stopy budeme rozšiřovat nabídku bezmasých a rostlinných jídel a nápojů. Pomáhat nám ke snižování naší stopy můžete svým výběrem i vy!
Partnerem pestřejší rostlinné nabídky je organizace ProVeg, která připravila desatero pro stánkaře, kteří chtějí svou nabídku rozšířit a zatraktivnit rostlinnými jídly.

2/ Zvyšujeme podíl lokálních dodavatelů z regionu.
Navázali jsme spolupráci s gastro provozovateli z Hradce Králové a okolí, abychom snižovali počet najetých kilometrů.

3/ Do zálohovaných Nicknack kelímků dostanete pivo, limo, sodu, teplé nápoje i míchané drinky.
Na vratné, zálohované kelímky v designu Rock for People jste už zvyklí. Nechat si do nich načepovat můžete nejen pivo, ale také limo, sodu, horké nápoje a nyní také míchané drinky. Více o zálohovém systému se dozvíte v článku o Zálohování.

4/ Jídlo vám naservírují do kompostovatelného nádobí.
Jednorázovým plastům odzvonilo. Trvá, než se rozloží. Často se nedají ani recyklovat. A navíc už jsou zakázané, a to v ČR i v EU. Proto dobroty z grilů a pánví dostanete na kompostovatelné nádobí. Prosíme, po dojedení nádobí vytřiďte do koše na kompostovatelné nádobí/bioodpad. Zbytky jídla živočišného původu (maso, mléčné výrobky, vejce) patří do směsného odpadu. Zbytky rostlinného původu lze vyhodit společně s kompostovatelným nádobím.

5/ V rámci areálu, gastro provozu, kempu a zázemí areálu třídíme 17 typů odpadu.
Třídím, třídíš, třídíme. Už několik let ve festivalovém areálu najdete třídicí hnízda. My jdeme dál – nejen v areálu, ale také v zázemí, backstage nebo v kempech. Gastro stánky vedle plastu či papíru třídí také gastroodpad, jedlé oleje nebo kávovou sedlinu. Podrobnější info ohledně nakládání s odpady najdete v článku Odpady.

6/ Máme vlastní gastro pravidla.
Každá potravina a surovina zanechává uhlíkovou stopu – při pěstování, chovu, zpracování, uchovávání, dopravě, distribuci… Proto jsme vypracovali pyramidu preferovaných surovin a potravin, která bere v potaz nejen náročnost při produkci, ale také vzdálenost místa produkce a v jakém režimu je pěstována/chována (bio, fairtrade). A některé suroviny dostaly zákaz vstupu: palmový olej, hovězí z Jižní Ameriky, vejce z klecového chovu nebo čaj v plastových sáčcích. Některé nejsou zakázané, ale jsou přijatelné pouze při splnění určitých podmínek: káva a čokoláda s certifikací Rainforest Alliance & UTZ, Fairtrade nebo bio, avokádo pouze ze zemí EU nebo Izraele a mořské ryby a plody jedině s certifikací ASC (udržitelný chov ryb) nebo MSC (udržitelný rybolov).